Dear Adikku Sayang....
When you are sad
I will dry your tears

When you are scared
I will comfort your fears

When you are worried
I will give you hope

When you are confused
I will help you cope

And when you are lost
and can't see the light


I shall be your beacon
shining ever so bright.

This is my oath
I pledge till the end.

Why you may ask
because you're my sis..



video
Setiap musim ade keindahannya yang tersendiri....musim bungan..dengan bunganya..musim luruh..dedaun berguguran memenuhi permulaan bumi..
musim panas..dengan bahangnya yang amat terasa dek pengh
uninya..begitu juga dikala musim sejuk...hehe..

jom kita lihat gelagak penghuni musim sejuk kat bawah nie...sekali sekala dilihat macam kelakar jugak..

"DILARANG GANGGU" hahaha...pandai kucing nie cari tempat tido...sape2 xleh kacau dia..muat2 tuk dia seekor jer..hihihi

yang nie paling kasian..tido beralaskan bumi..berbumbungkan daun pokok..huhu

(pandangan dari sisi atas)
suka pic nie =))...cube perhati apa yang menarik dalam gambar nie??? hehe..dia barang tersembunyi..hahaha..klu dah jumpa tu..bolehla bagi tepukan untuk diri sendiri..yea!!

ni pandangan dari atas...
memang best katil dia..walaupun time nie angin kencang..dia xheran pom..mesti kucing nie xnak diganggu kan??? ber'uzlah atas pokok tu best!!..huhu boleh tiru nie..haha :)
semua nie pic gelagat kucing kat sakan2..ngee :)


Malam nie tangan nie tetiba rajin lak nak melakar coretan kat blog yang xterurus nie..huhu..wat2 rajin..pape pun,awwalan diucapkan salam lebaran eidul fitri maaf zahir batin buat kwn2 bloger...

Alhamdulillah..bunga2 kerinduan kian terubat..setelah 2tahun xraya bsama family..taun nie nikmat raya bersama dapat juga dirasai..walaupun sorang kakak xdapat pulang..kakak sabar ye..heee..kakak tetap dalam ingtan..(wat ayat sedih)ahaha...nanti kita jumpe gak...stiap kali raye klu umah xgegar xsoh..hahaha..anak2 ramai ngt..ngee..

al-kisah
my pamili (jgn marah pejuang bahasa) =p







"ape yang penting kerjasama"
nie suasana malam raye...bebudak sibuk tolong pak ngah diorang kupas kacang..

















" mai beli mai beli ..2seringgit..
siap makan lidi anta balik,klu patah ganti balik.." tu la mail..hahaha..
ni my nephew (amiruddin) n my brother (abg lib) yg btukar jd mail jap..cibuk duk bakar satay...
















berpagi-pagi di hari
raye...hahha..amirah, aiman dan
anisah...

















uits...sape kat blakang tu..hehe..tu my lovely sister n her doughter (husna)





















nie giliran girls pulak ambik gmbar..haha...time untuk merapatkan ukhwah spupu spipit nie..:)















"caring brother" amiruddin n adik spupunyer...ahmad...bak katanya "mak,bila mak uda nak bg ahmad kat kita" haha..mcm2 ragam bebudak..














dik rabiatul husna...bab bjalan no satu..mentang2 dah pandai jln...haha..















paling best tgk bebudak nie raye..duk kira duit raye n mcm2...ku pasti akan merindui suasana nie tuk raye taun dpn..huhu...pasti nanti akan mrindui raya bersama ngn kakak2,abg2, girls n boys..kita jumpe kot skype la plak ye...sedih2..haha...bab crita "pasir dan batu" apa yang kita suka,kita catat agar semua kenangan itu kekal n segar dalam memory kenangan ..:)




Dikisahkan bahwa ada dua orang sahabat sedang melakukan perjalanan menyeberangi padang pasir. Pada suatu tempat, mereka terlibat dalam perdebatan sengit, sahabat yang satu menampar muka sahabat yang lain. Sahabat yang ditampar merasa terluka hatinya. Tanpa mengucapkan sepatah kata, ia menulis di pasir :

“HARI INI SAHABAT BAIKKU MENAMPARKU”

Mereka lalu melanjutkan perjalanan. Dan dalam perjalanan berikutnya, mereka menemukan danau lalu mandi di danau tersebut. Orang yang ditampar tadi terjebak dalam lumpur hisap dan mulai tenggelam. Sahabatnya pun datang menolong. Setelah berhasil diselamatkan ia menulis di atas batu :

“HARI INI SAHABAT BAIKKU TELAH MENYELAMATKANKU”

Temannya berkata, “Tadi kau menulis di pasir, sekarang kau menulis di atas batu, mengapa ?”

Ia pun menjawab, “Jika seseorang melukai hati kita, sebaiknya kita menulis kejadian itu di atas pasir agar angin pengampunan dapat menghapusnya. Namun, bila seseorang berbuat baik kepada kita, hendaknya kita mengukir peristiwa itu di batu sehingga angin takkan pernah dapat menghapusnya.”

*

Sumber Buku :

Hikmah dari Seberang oleh Drs. Abu Abdillah Al-Husainy





Dah lama tak sapu debu2 kat blog nie..sian kat dia..huhu..nak kata bizi xde la bizi sangat tuan dia nie..ntah..diri sendiri pun xfaham..hahaha...

Tertarik pada satu cerita tentang sayangnye iman pada tuhannya..tp tuannya yang xpernah mengerti perasaan iman..tuan punyer blog nie just nak kongsi je..mgkin ade yang dah ma'ruf ngn crita nie..

alkisahnyer....

Iman :Assalamualaikum...bos..

Diri
: waalaikummussalam...lama tak nampak awak..awak cuti ke?

Iman
: Taklah..Jabatan kami rasa tuan dah tak memerlukan kami lagi..

Diri
: Laa..kenapa pulak awak cakap macam tu..? pentadbiran diriku bertaburan sekarang nie bila jabatan kamu xde...

Iman :
takde lah..kami lihat banyak pekerja tambahan tuan ambil..VCD,SMS,TV, dan lain2..jadi kami rasa kami terpinggir..

Diri :
Entahla..waktu cuti sebulan nie saya xpenah menggaji mereka. tapi mereka terlalu rajin buat kerja..bekerja tanpa gaji...tapi duit aku banyak yang habis...entah la..

Iman:
Tu sebab...kami agak tuan memencilkan kami..al-Quran, zikir, Ma'thurat, solat malam tak boleh bekerjasama dengan mereka...

Diri :
tp..saya tak pernah minta awak bercuti...

Iman :
Bagaimana kami ingin bekerja...sedangkan tuan sudah mempunyai pekerja tambahan?? kami lihat mereka membuatkan tuan gembira.

Diri :
Argggggghh...gembira apenyer...berterabur kerja kat pejabat hati tu...tolong lah...bekerjalah dengan saya kembali..

Iman :
Kami sememangnya sudah berkhidmat dengan tuan dari tuan di dalam rahim ibu tuan lagi....tapi....tuan kadang2 mengabaikan kami...tuan sediakan makanan untuk pekerja tambahan, En. Dosa..tapi kami......tuan tak sediakan makanan...kebajikan kami tuan tak jaga...

Diri :
maafkan saya. kembalilah bekerja dengan saya..saya janji kebajikan kamu semua saya jaga selepas ini.

Iman :
tuan boleh berjanji...tapi CEO kita akan memantau sentiasa..dialah Allah..tuan takkan tak takut menabur janji tapi melupakannya..

Diri :
janganlah menyalahkan saya...

Iman :
tuan perlu sedar..kami hanya pekerja di dalam syarikat yang bersih..dan amanah.bukanlah saya nak memandang rendah pada jabatan baru En.Dosa..tapi kami tidak suka cara mereka bekerja...mereka menyisihkan kami.

Diri :
dah tu kamu tak melawan?

Iman :
tuan..bagaimana kami nak menang?kami terlalu lemah..sedikit pula tu..lagi pun kami langsung tuan tak jaga...sedangkan kami tak pernah meminta gaji dari tuan..cuma kami minta sediakan sedikit ruang yang bersih dan amanah untuk kami bekerja..salahkah kami meminta sedikit ???

Diri :
tp....mereka kadang2 lebih mengembirakan aku dari kamu..

Iman :
kalau begitu....maafkan kami..tak dapat rasanya kami bekerja untuk tuan lagi..tuan mintalah kebajikan dari mereka..siapalah kami..

Diri :
ehhh..jangan macamtu..bekerjalah untuk saya..

Iman :
buang lah pekerja itu dulu...walaupun mereka meminta2 dari tuan, andai tuan sayangkan kami...tuan perlu habiskan berjuta2 ringgit kerana mereka.. sedangkan kami, percuma sahaja perkhidmatan kami..

Diri :
Aduh!! mereka pekerja yang mengembirakan aku..memang la kamu percuma..tapi kamu kadang2 bising....ini tak boleh itu tak boleh..kadang2 aku rimas dengan kamu..

Iman :
(senyum Sinis)...maafkan kami tuan..kami minta diri dulu..tak perlulah kami berkhidmat untuk tuan klu begitu..tp..andai tuan perlukan kami..kami sedia berkhidmat disisi tuan...tauan jangan risau..kami maafkan tuan..

Diri :
jangan pergi...aku sanggup pecat En.Dosa..dan pekerja2 lain..En.VCD,SMS dan lain2...

Iman :
tuan betul2 sanggup ke..?

Diri :
ya..aku kelam kabut sekarang nie..tak tenang andai takde kamu semua..

Iman :
Alhamdulillah...kami free of charge..tuan takkan rugi, sebaliknya tuan beruntung besar..silap2 ari bulan..CEO kita..Allah akan menaikkan pangkat yang lebih tinggi lagi..

Diri :
terima Kasih..ajaklah pekerja lain bekerja semula...En.Iman,saya akan jaga kebajikan kamu..panggillah ma'thurat,en.zikir,en solat malam, dan semua sekali ya...

Iman :
Alhamdulillah...Moga keuntungan tuan berganda-ganda pada tahun ini dan seterusnya..

Diri :
terima kasih pegawai ku...


itulah jiwa manusia masa kini..dimanakah kita???? adakah kita turut tergolong diantara mereka..Na'uzubillah..semoga tuhan tetapkan hati2 kita pada iman yang teguh..aaamin...

dah lama dah nak post pasal majlis sambutan nie..tp xde masa..ramadhan pun dah berakhir..tp, xpe jela kan..hehehe.mm..mcmne pun ari nie cube tuk mencelah walaupun sekejap...alhamdulillah..memang tiap2 tahun kat sini buat sambutan majlis iftor n khatam quran..tp nie first time kami buat mjlis khatam diserikan dengan bunga telur...

- ape komen anda?? - :)

puas kami memikirkan..mcmne la nak buat bunga telur..masing2 xde pengalaman..hehe..last2 alhamdulillah..pusing punyer pusing..tersimpul la bunga telur jd mcm kat atas tu..haha..biar la simple pun asal lawa..hehe..(angkat bakul nampak) jgan marah ye...xde la..saje je tu..yang nie tuk yang special kes..tuk si pembaca je..para hadirin biasa2 je..just beli yang dah siap..


-nie untuk hadiran-

ok la..nie antara hidangan2 yang disajikan dalam majlis tu..hehe (skema lak ayatnyer..hehe)




ade lagi sebenarnya..tp xterambil lak gmbar..hehe..nie je yang sempat posing..haha..ape2 pun..harap2 majlis nie mendapat keberkatan dari Pencipta Segala Nikmat..segala puji untuk yang Maha Esa..alhamdulillah..



Saat yang ditunggu-tunggu dah pun sampai..bukan main heppy sorang2..biasa la..first time dapat pegi umah ustazah yang disayangi..hehe..

sampai2 je kat hayyu zuhur, kami turun kat depan sekolah rendah Syafwa..terkapai-kapai kami mengintai mane satu umah ustazah nie..last2 col la kawan yang dah sampai dulu..dia cakap rumah yang lawa2 tu..adui..seme umah lawa2 kat sini..hehe..last2 ustazah anta anak dia jemput kami..

mmm..xsempat pun nak ambik gambar depan umah ustazah..dah lewat..mm..kagum kami melihat singgahsana ustazah..binaannya yang cukup unik..lawa..:)...pas sembang jap ngan ustazah, kami pun dijemput untuk iftor..ya Allah..maha Suci Allah yang mengurniakan nikmat..terkejut kami ngn hidangan yang ustazah sediakan..banyaknye...sape nak makan nie..kami just 8orang je..tp makanan mcm nak makan untuk 50 orang..siap dengan air "tamar hind" lagi..hehe..

:: specialnyerr ::


:: hotel ke rumah nie?? ::

:: ni "nasi kuzi" (daging kambing) ::


:: ayam goreng -kata upin ipin- ::


:: nasi Kabsah ::

Boleh pengsan kami klu nak perabiskan..hehe..pas siap iftor kami pun solat jemaah sama-sama..pastu ustazah hidangankan pulak dengan kinafah nya..ya Allah..kenyangnyerrrrrrr...



terima kasih ustazah..memang xsalah klu kita tafsirkan yang orang Arab nie memang sangat2 memuliakan tetamunya..pastu dihidangkan pulak syai na'na' sambil sembang2 ngn ustazah n anak2 dia..

selepas tu ustazah ajak pergi tengok tv kat bilik tv bahagian dalam..sambil dihidangankan ngn kopi arab..mmm..mcm2 ragam budak2 nie time nak perabiskan kopi tu..sampai bibik ustazah kuarkan gula baru untuk tambah bagi hilangkan rasa pahit kopi tu..pekat sangat..hehehe..ragam budak melayu jumpe makanan aarab..hehe

nie antara sudut-sudut rumah ustazah yang sempat kami terokai..:)


:: ruang tamu pertama ::


:: ruang tamu ke Dua ::